Klanječki kipari – ponovno zajedno

„Klanječki kipari – ponovno zajedno“, Studio Galerije Antuna Augustinčića, Klanjec, 2. listopada – 2. prosinca 2021. – izložba dječjih radova nastalih na kiparskim radionicama u muzeju

U subotu , 2. listopada 2021. godine u 17.00 sati u Studiju Galerije Antuna Augustinčića u Klanjcu otvorena je izložba Klanječki kipari – ponovno zajedno, koju realiziramo u okviru manifestacije Zahvale jeseni u Klanjcu.

Ovo je već treća izložba koja prezentira kreativnost djece i postignute rezultate na radionicama u Studiju Galerije Antuna Augustinčića. Na ovoj izložbi sudjeluju učenici Osnovne škole Antuna Mihanovića Klanjec a to su: Florijan Novak, Tena Išek, David Majcen, Zrinka Pleško, Jakov Krajcar, Nino Gašpar, Jura Besednik, Lana Firšt i Vjeko Vlahović.

Ove godine izlažu se skulpture iz kamena, terakote, gipsa i betona. Aktivno se sudjelovalo na dva natječaja: za Spomenik djetetu i za maskotu Parka znanosti.

Skulpturu u bračkom kamenu Brački lik grupno su isklesali klanječki kipari na održanim radionicama kiparske obrade kamena tradicionalnim alatom. Radionice su održane u sklopu programa Iz kamena skulpturu van!, kojim je Galerija Antuna Augustinčića sudjelovala u 26. edukativnoj muzejskoj akciji Iz/Van/Red/No! te odgovorila ICOM-ovoj temi obilježavanja Međunarodnog dana muzeja Budućnost muzeja: oporavak i ponovno osmišljavanje. Nakon toga, na ljetnim radionicama nastaje još jedna skulptura u bračkom kamenu Bračka Kleopatra koju je samostalno isklesao David Majcen, a skicu za skulpturu izradila je Lana Firšt.

U svibnju ove godine Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu raspisuje natječaj za idejno rješenje Spomenika djetetu koji treba biti postavljen ispred njihove zgrade. Potrazi za spomenikom pridružuje se Osnovna škola Antuna Mihanovića te su angažirani klanječki kipari kako bi osmislili moguće idejno rješenje. Od 8 odličnih radova morali smo odabrati samo jednog kojeg bi slali na natječaj, te je tako odabran rad Tene Išek u obojanoj terakoti koji i ulazi u uži izbor komisije Učiteljskog fakulteta.

"...Od kud početi..." naziv je radionice na kojoj su klanječki kipari učili kako i od kud početi kad se pojavi zadatak ili natječaj na primjeru likovnog natječaja za maskotu Parka Znanosti. Zadatak je bio maskotu samo nacrtati, ali Nino Gašpar dovršava svoj prijedlog Čovjek i svemirko za maskotu izradom gipsanog modela kojeg također možete pogledati na izložbi.

 

Plakat izložbe
Izložene dvije kamene skulpture
Skice u terakoti za skulpture u bračkom kamenu
Skulpture od betona
Skulpture u gipsu
Skice za Spomenik djeteta