Kiparska kolonija u Donjoj Stubici

1. - 3. lipnja 2023. u Donjoj Stubici u Parku obitelji Feller održava se kiparska kolonija povodom Dana grada Donje Stubice

Povodom Dana grada Donje Stubice organizira se kiparska kolonija koja okuplja kipare iz Zagreba. To su umjetnici mlađe generacije: Alana Kajfež, Adrian Marok, Mirna Savić i Petar Ćujo. Inicijatorica kiparske kolonije je muzejska pedagoginja Petra Šoltić. Organizacijom ove kiparske kolonije želja je da se građanima približi kiparstvo i samim time promovirati mlade kipare.

U sklopu kiparske kolonije organizira se i klesarska radionica izrade kamenih skulptura, koju zajedno sa umjetnicima vodi muzejska pedagoginja Petra Šoltić. Radionice će se održati 3. lipnja od 16 do 18 sati u Parku obitelji Feller, a radionica je slobodna za sve građane.

Galerija Antuna Augustinčića podržava kiparsku koloniju donacijom bračkog kamena. Neki od umjetnika su već i izlagali u Galeriji Antuna Augustinčića u sklopu zajedničkog programa Akademije likovnih umjetnosti i Galerije Antuna Augustinčića „3 u 1“, to su Petra Ćujo, Adrian Marok i Alana Kajfež.

Alana Kajfež (Zagreb, 1990.) živi i radi kao kiparica u Zagrebu, no djetinjstvo je provela u Zagorju. 2014. diplomira kiparstvo u klasi prof. Peruška Bogdanića. Izlagala je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama (Rovinj, Zagreb, Rijeka, Vinkovci, Lovinac, Hvar, Jastrebarsko, Zadar, Novi Sad, Klanjec). Autorica je javnih spomenika u Vrsaru (San koralja, 2011.), Zagrebu (Jack White, 2014.), Lovincu (Medvjeđi ples, 2016.) te Brisnici kod Posedarja (X. postaja Križnog puta, 2016.). Posljednjih nekoliko godina inspiraciju pronalazi u fuziji stakla te izrađuje staklena torza svojih bliskih prijatelja. 2022. radi na kreativnom projektu kampanje branda Adidas Support is everything.

Adrian Marok (Zagreb,1995), za vrijeme studiranja na Akademiji likovnih umjetnosti radi demonstrator na kolegiju Tehnike i umjetnost stakla. Iste godine diplomira u klasi prof. Dalibora Stošića i stječe titulu magistra kiparstva. Postavlja dvije skulpture u javim prostorima: u Vrsaru (Tić, 2016.kamen) i Starom gradu Ostrošcu u Cazinu (Nora, 2019.kamen). Samostalne izložbe u Zagrebu (Forma, memorijalna zbirka Jozo Kljaković, 2019.) te u Klanjcu (Galerija Antuna Augustinčića, 2020.). Sudjeluje na sajmu umjetnosti te osvaja prvo mjesto za najbolji rad (Art Fair u Zagrebu, 2020.).

Mirna Savić (Zagreb, 1993.), diplomirala je 2018. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu te otvara svoju prvu samostalnu izložbu u POUVG-u Animalizam. Djeluje kao scenograf Gradskog kazališta Scena Gorica u predstavama : Dnevnik fejsbuk idiota, Sarina nit i Uzbuna u plastičnom carstvu. Postavlja interaktivnu javnu skulpturu Mogut na trgu Galženica u Velikoj Gorici. 2019. godine sudjeluje na festivalu skulptura u pijesku na Loparu gdje osvaja prvu nagradu. Osim kiparstva i slikarstva, bavi se lončarstvom te radi ilustracije za slikovnice i stripove.

Petar Ćujo (Zagreb, 1991.), još tijekom studija na Akademiji likovnih umjetnosti opredijelio se za rad u kamenu. Dobitnik je nekoliko studentskih i profesionalnih nagrada u ostvarenju projekata za javnu skulpturu, dobitnik je rektorove nagrade za grupni rad Hrvatski izumi. Uz ostvarene samostalne i skupne izložbe, životopis mu puni i nekoliko izvedenih i postavljenih skulptura na javnoj površini. Pripada mlađoj generaciji hrvatskih umjetnika, čiji je rad ponajprije vezan uz klasične kiparske forme i tehnike kamene i brončane skulpture.

Kiparska kolonija je realizirana uz potporu Grada Donje Stubice, Galerije Antuna Augustinčića, Multimedijalnog centra STUB – KLUB i Turističke zajednice područja Donja Stubica i Gornja Stubica.